Welkom

Aankondiging nieuwe HAIO

Met plezier willen wij u informeren dat vanaf 1/04 een nieuwe huisarts in opleiding bij ons in de praktijk is begonnen.

Dr. Nikfarjam Zahra zal zich de komende 1,5 jaar bij ons team voegen om haar opleiding tot huisarts te vervolledigen.

 

Mazelen

Wist u dat mazelen één van de meest besmettelijke ziektes is die er bestaan? De ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor zowel kinderen als volwassenen. Recent waren er verschillende opstoten van mazelen in Vlaanderen. Gelukkig kunt u zichzelf en anderen hiertegen beschermen door u te laten vaccineren.
In januari wordt een campagne gestart door de Vlaamse Overheid om mensen tussen het geboortejaar 1970 en 1985 te beschermen tegen mazelen. 

Veel mensen tussen het geboortejaar 1970 en 1985 zijn niet of onvoldoende beschermd

Voor 1970 circuleerde mazelen volop in Vlaanderen en iedereen kreeg ermee te maken. Personen die voor 1970 geboren zijn, zijn daardoor in principe beschermd. Sinds 1985 wordt de mazelenvaccinatie aangeboden op de leeftijd van 1 jaar. Vanaf 1995 wordt ook een tweede vaccinatie tegen mazelen aangeboden. Veel mensen zijn hierdoor beschermd, omdat ze als kind gevaccineerd zijn of de ziekte zelf hebben doorgemaakt. Het duurde echter even voordat de vaccinatiecampagne van 1985 volledig uitgerold was. Daarom zien we nu dat er een grote groep mensen niet of onvoldoende beschermd is door vaccinatie. Misschien heeft u dit nooit eerder overwogen, maar nu kan een goed moment zijn om stil te staan bij uw eigen bescherming en die van de mensen om u heen.

 

Wat kunt u doen?

1. Controleer of u gevaccineerd bent via uw vaccinatieboekje of via www.mijngezondheid.be.

2. Heeft u nooit mazelen gehad én bent u nooit, of maar 1 keer gevaccineerd?

Maak dan een afspraak om uw bescherming tegen mazelen te controleren. U heeft 2 vaccinaties nodig om voldoende beschermd te zijn. Het vaccin tegen mazelen wordt gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse Overheid. Een afspraak maken kan bij Lore, zowel telefonisch 011/730002 of via onze website www.huisartsenmeylandtlaan.be

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Meer informatie vindt u op www.allesovervaccineren.be

 

Nieuw vanaf 1 januari 2025: Deconventie

Ze zeggen vaak dat huisarts zijn een van de mooiste beroepen ter wereld is. En dat is het ook. Geneeskunde blijft vernieuwen en verrassen, en de unieke band met onze patiënten maakt ons werk bijzonder waardevol. We staan dicht bij u als patiënt, helpen in moeilijke momenten en begeleiden u naar een betere gezondheid. We ontvangen waardering in de
vorm van uw respect en vertrouwen, en dat drijft ons elke dag opnieuw.


Helaas verkeert ons gezondheidszorgsysteem op dit moment in een moeilijke situatie. De huidige politieke impasse rond het gezondheidszorgbudget voor 2025 brengt grote onzekerheid met zich mee voor zowel patiënten als zorgverleners. Hierdoor zijn wij, samen met bijna alle andere praktijken van ons wachtdienstonderdeel Heusden-Zolder en Koersel,
genoodzaakt om vanaf januari 2025 gedeconventioneerd te werken.

 

We willen u graag uitleggen wat dit betekent, waarom kiezen wij voor deconventioneren?

1. Uw zorgkwaliteit behouden
De aanhoudende besparingen en toenemende administratieve druk maken het steeds moeilijker om de zorg op een werkbare en kwalitatieve manier te organiseren. Door te deconventioneren behouden we de flexibiliteit om onze praktijk toekomstbestendig te maken, ondanks de onzekerheid in het systeem.


2. Oneerlijke indexatie en politieke onzekerheid
Een van de grote uitdagingen waarmee wij geconfronteerd worden, is de oneerlijke indexatie van onze vergoedingen. Terwijl alle kosten, van energie tot administratie, stijgen, blijft de aanpassing van onze lonen achter bij de werkelijke kostenstijgingen. Daarbovenop is er momenteel geen definitief goedgekeurd gezondheidszorgbudget voor 2025. Als deze politieke impasse blijft voortduren, lopen we het risico dat de indexmassa van 3,34% en de groeinorm van 2,5%, bedoeld om de stijgende kosten in de zorgsector te compenseren, volledig wegvallen. Dit betekent dat wij, de artsen, letterlijk de rekening betalen voor het falen van de politieke besluitvorming.


3. Beschikbaarheid van zorg veiligstellen
In onze regio is het huisartsentekort merkbaar. Zonder actie lopen we het risico dat praktijken overbelast raken, wat de toegankelijkheid van zorg ernstig bedreigt. Deze keuze helpt ons om onze praktijk draaiend te houden en bereikbaar te blijven voor u als patiënt.


4. Een eerlijk zorgsysteem verdedigen

Nieuwe regelgeving, zoals de verplichte invoering van het derdebetalerssysteem, beperkt onze vrijheid als zorgverleners en brengt de stabiliteit van onze praktijk in gevaar. Door deze stap nemen wij de controle terug in eigen handen, zodat wij zorg kunnen blijven bieden die zowel toegankelijk als duurzaam is.


5. Een antwoord op politieke instabiliteit
Het ontbreken van een goedgekeurd gezondheidszorgbudget maakt de toekomst onzeker. Politieke spelletjes hebben geleid tot een situatie waarin zorgverleners worden gebruikt als speelstukken, terwijl de sector stabiliteit nodig heeft. Deconventioneren geeft ons de mogelijkheid om onze praktijkvoering te beschermen tegen deze instabiliteit.

 

Wat betekent dit voor u als patiënt?


Wij begrijpen dat deze verandering vragen kan oproepen. Daarom lichten we graag toe wat
deze keuze praktisch voor u betekent:


● Uw terugbetaling blijft gelijk: U blijft recht hebben op hetzelfde terugbetalingsbedrag via uw ziekenfonds als bij een geconventioneerde arts.
● Een beperkte aanpassing in tarieven: Voor de meeste patiënten wordt een supplement van 4 euro toegevoegd per consultatie. Voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming blijven de conventietarieven ongewijzigd.
● Toegankelijkheid blijft centraal: Wij blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat zorg voor iedereen bereikbaar blijft, ongeacht uw situatie.

 

Samen sterker


Deze keuze wordt niet alleen door onze praktijk gemaakt. Bijna alle praktijken binnen ons wachtdienstonderdeel Heusden-Zolder en Koersel hebben besloten om gezamenlijk te deconventioneren. Dit gezamenlijke standpunt is een krachtig signaal dat wij samen voor uw zorg willen blijven staan, ondanks de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden.

 

Waarom net nu?


Voor het eerst sinds 2011 is het gezondheidszorgbudget, opgesteld door het Verzekeringscomité van het RIZIV, niet goedgekeurd door de regering. Dit budget, dat al rekening hield met aanzienlijke besparingen van 216 miljoen euro, had als doel om de toegankelijkheid van de zorg niet te schaden. Helaas kon geen akkoord worden bereikt, waardoor de zorgsector nu in grote onzekerheid verkeert. Er zijn tijdelijke maatregelen getroffen, maar toch is het budget voor 2025 onzeker.
De afschaffing van het telefonisch consult vanaf 1 januari 2025 zal wachttijden verder doen toenemen en het voor ons moeilijker maken om snel en efficiënt op uw medische vragen te reageren. Daarnaast zien we in de hele zorgsector wachttijden toenemen. Wachttijden voor psychologen, psychiaters, oogartsen en huidartsen zijn op recordhoogte. Als huisartsen proberen we vaak de wachttijd te overbruggen tot u bij de juiste zorgverlener terecht kunt. Maar de huidige situatie maakt dit steeds moeilijker. Hoe lang kunnen we dit nog volhouden?

 

Onze belofte aan u
Hoewel wij niet verwachten dat deze beslissing onze werkdruk direct verlaagt, is het een noodzakelijke stap om de zorg kwalitatief en duurzaam te houden. Wij blijven ons inzetten voor persoonlijke, toegankelijke en hoogwaardige zorg, zodat wij ook in de toekomst klaarstaan voor u.


Wij danken u alvast voor uw begrip en vertrouwen. Samen zorgen we ervoor dat uw gezondheid centraal blijft staan, ook in deze uitdagende tijden.


Met warme groet,
jullie huisartsen

 

Geen telefonische voorschriften

Kijk daarom dus goed je medicatie-voorraad na voor je op consultatie komt. Je arts zal dan tijdens de raadpleging voldoende voorschriften meegeven tot aan de volgende geplande controle.
Heb je onvoldoende medicatie in voorraad, gelieve dan een afspraak te maken bij je arts.

Uitzondering: je bent net op consultatie geweest en je bent een voorschriftje vergeten te vragen.

 

Hou rekening met:

Ook u kan ons helpen om deze planning vlot te laten verlopen. Daarom delen we graag onderstaande tips met u. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we onze zorg zo goed mogelijk kunnen blijven garanderen!

  • Heb je een afspraak nodig, wacht dan niet te lang om deze vast te leggen. 
  • Zie je online geen afspraken beschikbaar staan?  Bel dan naar de praktijk.  Doorgaans hebben we elke dag nog afspraken ter beschikking die niet online staan, specifiek voor mensen met dringende problemen.
  • Geef aan of het een dringende afspraak is of niet. 
  • Geraak je ‘s ochtends niet meteen telefonisch binnen in de praktijk?  Heb geduld, waarschijnlijk zijn de telefoonlijnen overbezet.  Probeer het over een vijftal minuten nog eens. 
  • Ga voor elke consultatie na of je nog voorschriften voor je vaste medicatie nodig hebt en bespreek dit tijdens je afspraak.
  • Hou je telefoongesprek met je arts zo kort mogelijk.  Heb je meer tijd nodig, maak dan een afspraak.
  • Twijfel je of je een doktersafspraak nodig hebt?  Kijk het na op: www.moetiknaardedokter.be

Bij geplande controles

  • Als je op een geplande controle moet komen, boek dan liefst één of twee weken op voorhand je afspraak in.
  • Geplande controles plan je bij voorkeur niet op maandagen of na een verlengd weekend. Zo kunnen mensen die in het weekend ziek worden vlot terecht.
  • Plan routine afspraken bij voorkeur buiten de vakantieperiodes.  Vaak nemen huisartsen dan zelf ook verlof en is het dus drukker voor de overgebleven artsen.

Wist je dat…?

  • Ouders van schoolgaande kinderen over attesten beschikken om een kortdurende afwezigheid van school zelf te rechtvaardigen.
  • Werknemers van bedrijven met meer dan 50 werknemers vanaf nu drie maal per jaar één dag kunnen thuisblijven omwille van ziekte, zonder hiervoor een doktersbriefje te moeten binnenbrengen.
  • Je op www.zinloosattest.be meer info kan vinden over courante attesten die eigenlijk niet gerechtvaardigd zijn.  Zo help je ons om de administratieve overlast te verminderen.

Hoe kan ik als patiënt mijn laboratoriumresultaten thuis opvolgen?

 

Via CoZo kan u als patiënt uw medisch dossier raadplegen. Daarvoor logt u via uw eID in op www.cozo.be of https://www.mijngezondheid.belgie.be

U heeft standaard rechtstreeks toegang tot administratieve functies zoals therapeutische relaties, dossierlogging en geïnformeerde toestemming. U kan ook uw medische beelden, vaccinatiegegevens en medicatieschema’s raadplegen.